Smartphone of systeemcamera?

24 oktober 2024 - Remke Maris

"Zal ik een nieuwe smartphone met een goede camera kopen of toch een systeemcamera?"

Hoewel de camera van je smartphone steeds beter wordt, zijn er een paar belangrijke verschillen. Twijfel je na deze blog nog? Stuur gerust een berichtje, dan denk ik met je mee. 

Drie verschillen tussen je smartphone en een systeemcamera

Om een goede afweging te maken tussen de verschillende camera's is het handig om iets over de werking ervan te weten. Vind je het leuk om verder in de techniek te duiken? Onderaan de pagina vind je twee interessante links met meer uitleg.

1De sensor

De sensor van je smartphone is veel kleiner dan de sensor van een systeemcamera.

Wat is een sensor? Dat is het gedeelte in je camera dat licht omzet in beeld. De sensor bestaat uit lichtgevoelige pixels. Tegenwoordig heeft een smartphone een heleboel megapixels. Soms zelfs net zo veel als de goedkopere systeemcamera’s. Maar heel veel megapixels op een kleine sensor geeft niet perse een scherper beeld. Het formaat van de pixels is ook belangrijk. Systeemcamera’s hebben een grotere sensor en grotere pixels. Daardoor kunnen ze het licht beter registreren. Er zit veel meer detail in je foto. Dit kan je goed zien in de lichtste en donkerste delen van je foto. Foto’s die je met je systeemcamera maakt zijn minder snel over- of onderbelicht.

De foto hieronder is gemaakt met een smartphone op een grijze dag met gelijkmatig licht. Maar de foto daaronder is gemaakt op een dag met hoge contrasten. Je ziet dat de donkerste delen geen detail meer bevatten. En de lichtste delen ook niet. Is dat erg? Dat mag je zelf bepalen.

2Gebruiksgemak

De camera van je telefoon is heel intuïtief. Je maakt gemakkelijk mooie foto’s. Er zijn manieren om creatieve foto’s te maken met je smartphone maar dit is niet zo ingewikkeld als je de tijd neemt om je smartphone camera te leren kennen. 

Een systeemcamera heeft veel meer mogelijkheden om met uitdagende lichtomstandigheden om te gaan. Zoals bijvoorbeeld hoge contrasten in de zomer of heel weinig licht in de winter. Je moet je alleen wel verdiepen in hoe dat werkt. Als je hem op de automatische stand laat staan zal je deze mogelijkheden niet benutten. Je systeemcamera kiest dan zelf de belichting en het punt waarop scherp gesteld wordt. Dat pakt op dagen dat er niet te veel of te weinig zon is meestal wel goed uit maar heel vaak wordt het niet zoals je in gedachten had. En dan kan je je afvragen of je niet beter je telefoon kan gebruiken.

3De lens

Een manier om te bepalen hoe je foto’s er uit zien is het gebruiken van verschillende lenzen. Denk aan een groothoeklens voor landschappen of een zoomlens voor de vogels in je tuin of je voetballende dochter. Dat werkt gewoon het best op je systeemcamera. Er bestaan wel lensjes voor je smartphone. Leuk om mee te experimenteren. Met de lenzen op je systeemcamera kan je de scherpte-diepte aanpassen. Scherpte-diepte is het deel in je foto dat scherp is. Een kleine scherpte-diepte betekent dat er een klein gedeelte van je foto scherp is. Denk aan de vage achtergronden bij portretten. Het hangt van de lens op je camera af hoe vaag je de achtergrond kan maken. Met je smartphone kan je ook vage achtergronden creëren maar je hebt weinig keus in hoe vaag het wordt. Het is óf vaag, óf niet. En daarbij is het meestal ook nog eens softwarematig. Dit is niet goed of slecht trouwens.

Tenslotte kan je met je smartphone wel inzoomen maar dit gaat ten koste van de kwaliteit van je foto. Je knipt eigenlijk al een stuk van je foto af terwijl je hem maakt. Dit kan je ook achteraf in de nabewerking doen. 

De foto hieronder is gemaakt met een systeemcamera en heeft weinig scherptediepte. Dat zie je doordat de achtergrond vaag is. De hand op de voorgrond is wel scherp. De foto daaronder is gemaakt met de smartphone in de portretmodus.

Waarom fotografeer je?

Uiteindelijk is dit de belangrijkste vraag. Zet je de foto's alleen op je computer, internet of social media? Wil je er een afdruk van maken? Of een fotobehang? Vind je het leuk om met de techniek aan de slag te gaan? Fotografeer je veel in het donker? En waar ga je foto’s van maken? Wie gaat de foto’s zien? 

Zelf pak ik mijn systeemcamera als ik weinig licht heb. En als ik snel bewegende onderwerpen fotografeer, zoals kinderen. Ook als ik van plan ben om een grotere afdruk te maken gebruik ik mijn systeemcamera. Fotograferen met deze camera helpt mij om bewuster te fotograferen. Ik ben met niets anders bezig. 

Met mijn telefoon leg ik het dagelijks leven vast. Iets wat ik op straat tegenkom of een mooi schaduwspel in huis. Deze foto’s druk ik ook gewoon af en dat gaat prima zolang ik er geen poster van wil maken. Het zijn vaak dingen die ik snel wil delen met de rest van de wereld. 

Een reportage in opdracht maken met mijn telefoon? Dat doe ik niet. Daarvoor wil ik te veel zelf de controle houden over het licht, de details en de scherpte-diepte. De systeemcamera is daar veel beter in. Wel leer ik bedrijven hoe ze zelf met hun telefoon foto’s voor social media of een website kunnen maken. 

En het loopt ook wel door elkaar heen. Als ik een reis maak dan twijfel ik vaak. Ik vind een telefoon makkelijk omdat hij licht is en in mijn broekzak past. Ik hoef minder op te letten of hij gejat of natgeregend wordt. Heel soms baal ik wel eens als ik een prachtige situatie tegenkom en hem net niet zo perfect op de foto krijg als ik zou willen. 

Onderstaande foto is gemaakt tijdens onze rondreis door Noorwegen. Ik heb deze reis mijn systeemcamera thuis gelaten. De foto daaronder maakte ik met mijn systeemcamera tijdens een vakantie in Tsjechië. Beide foto's heb ik afgedrukt in een boek. En ik ben met beide foto's blij omdat ze de herinnering aan een mooi moment terug brengen.

Conclusie

Met je systeemcamera heb je meer mogelijkheden en krijg je meer detail in je foto's. Hij kan moeilijkere lichtomstandigheden aan. Je kan grotere afdrukken maken. Maar je moet het wel leuk vinden om uit te zoeken hoe het werkt. Als je dat niet doet dan heb je misschien wel meer aan je telefoon.

Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze.

Workshops

Wil je meer uit je smartphone of uit je systeemcamera halen? Kijk dan eens bij de workshops! 

Extra links

Wil je meer weten over de techniek? Check dan de volgende links: