We Zwemmen Nog | Theater in het Openluchtbad Zwolle

21 september 2022 - Remke Maris

Het is ONS BAD. Ik hoorde het ze zeggen na de voorstelling. De spelers en het publiek. Ik heb het zelf ook vaak gedacht. Het is ons bad. Terwijl ik een documentaire maakte over het Openluchtbad van Zwolle.

En nu was er de voorstelling “We Zwemmen Nog”.  Bedacht en gemaakt door Bart Jansen, Yuna Linde (Theater de Makkers), Corinne Heyrman en nog vele anderen. Samen met 50 leden van het openluchtbad Zwolle, worden de verhalen uit het bad verteld. De geschiedenis, de kraak en de bezetting. Maar ook de verhalen van nu. Verhalen over afscheid, over de liefde, over de dagelijkse beslommeringen

Ik fotografeerde zowel de première als de weken daarvoor.  Van de informatieavond, waarbij voorzichtig werd toegezegd een heel klein rolletje te willen spelen. Tot de première waar vol overgave gezongen, verteld en gedanst werd. Het proces van de spelers en de voorstelling die steeds meer vorm kreeg was prachtig om te zien. En in beeld te brengen.

Tijdens één van de voorstellingen stond een dame te glunderen bij het verhaal over het dames en het herenbad. Vroeger zwommen mannen en vrouwen apart. Maar op woensdag mocht gemengd gezwommen worden. “Ja dat was echt zo!” zei ze toen ze mij lachend aanstootte. En weer kwamen er nieuwe verhalen boven drijven.

En ik realiseerde mij weer waarom het Openluchtbad Zwolle de mooiste plek van Zwolle is. Het is ONS bad.